Skąd się wzięła kawa? Najchętniej odpowiedziałbym – z naszej palarni kawy. A jaka jest historia kawy? Tu też chętnie opowiedziałbym historię… naszej palarni kawy! Ale o tym już wspominałem. Cóż? Więc może na początek najbardziej znane przekazy z historii kawy.
Blog o kawie
-
Rodzaje kawy
Klasyczne espresso, niewielka ilość naparu z gęstą cremą. Prawie wszystkie rodzaje kawy, jakie oferują kawiarnie bazuje właśnie na espresso. To przede wszystkim od niego zależy czy zamówione latte, cappuccino lub americano, tak po prostu, będzie dobre i sprawi nam przyjemność. Zresztą, o tym, czy kawa Wam smakuje wiecie doskonale sami, ale kilka informacji na temat, jak powinno wyglądać klasyczne espresso i inne rodzaje kawy chyba nie zaszkodzi.
-
Najlepsza kawa – czyli jaka? Oczywiście świeżo palona z palarni kawy
Świeżo palona kawa? To hasło zobaczycie i usłyszycie wszędzie. Bardzo dobrze, bo idealny smak naparu zapewni Wam właśnie świeżo palona kawa i tego warto się trzymać. Dzięki odpowiedniej świeżości odnajdziemy charakterystyczny dla danego gatunku bukiet aromatów i smaków. To również słyszeliście? Zaparzyliście świeżutkie ziarna, a jednak efekt w filiżance odbiegał od Waszych oczekiwań. Podstawowa rada – nie dajmy się zwariować.
-
Proces palenia kawy – na czym polega?
Organiczny singiel Peru El Palto, kawa którą chcemy mieć zawsze i niezmiennie będę ją polecał. Ziarna pochodzą z Juan Marco El Palto association, stowarzyszenia trzydziestu sześciu peruwiańskich farmerów założonego w 2003 roku. Kawa obrabiana jest na mokro, a my wypalamy ją na średni profil. Już wkrótce odwiedzimy Peru, by poznać warunki uprawy, zbiór, metodę obróbki, czyli zobaczyć jak powstaje kawa na pierwszym etapie jej produkcji. Ten pierwszy etap ma dla nas istotne znaczenie, ponieważ...