Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Aricha
Darmowa dostawa od 99 zł
Czas dostawy 1-2 dni robocze
Najwyższa jakość Speciality 85+
Kawa o delikatnym profilu smakowym i wyraźnym akcencie bergamotki, cytrusów oraz czarnej herbaty.
Metody parzenia
drip
chemex
aeropress
Profil smakowy
czerwona porzeczka
maliny
Etiopia Aricha to kawa dla wymagających koneserów i wszystkich poszukujących wyjątkowej jakości.
Ziarna pochodzą z jednego z najbardziej prestiżowych regionów, są uwielbiane przez miłośników kawy na całym świecie. Yirgacheffe znajduje się na południu regionu Sidamo, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych, które przekładają się na różnice w smaku, nawet w porównaniu do miejsc o podobnych warunkach klimatycznych. Wyraźnie zaznaczone pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunki do przetwarzania kawy.
Aricha to stacja mycia zlokalizowana na wysokości ponad 1925 m n.p.m., do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe, dostarczane od ponad 300 rolników z okolicy.
Po selektywnych zbiorach owoce dostarczane są do stacji mycia, gdzie przy przyjęciu pracownicy ponownie ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Kolejnym krokiem jest rozcieranie wiśni kawowych na miazgę i fermentowanie przez 36 do 48 godzin w 12 szczelnie zamkniętych beczkach. Po przeprowadzonej fermentacji pergamin myty jest w czystej wodzie i układany na podwyższonych łóżkach znajdujących się w stacji. Podczas procesu suszenia, które trwa 18 dni wiśnie są często grabione, aby proces zachodził równomiernie.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- czerwona porzeczka, maliny
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- wysoka
- Kraj pochodzenia, region
- Etiopia, Yirgacheffe
- Punktacja
- 87 / 100
- Wysokość upraw
- 1700 - 1800 m n.p.m.
- Odmiana
- SL 28, Ruiru 11, SL 34
- Zbiór
- 2022
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.