Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
Darmowa dostawa od 99 zł
Czas dostawy 1-2 dni robocze
Najwyższa jakość
Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Metody parzenia
aeropress
drip
chemex
Profil smakowy
jagody
truskawki
Kawa speciality o jasnym profilu palenia, w której tkwi niewiarygodny balans smaków.
Etiopia Yirgacheffe Idido to kawa, która uzyskała ponad 87 punktów w stustopniowej skali jakości SCA. Niemal idealne ziarna skrywają się w sobie zbalansowany smak jagód, truskawek i karmelu z delikatną nutą czekolady.
Region Yirgacheffe uznawany jest za miejsce narodzin kawy, a Arabika z niego pochodząca uznawana jest za najlepszą na świecie. Wyjątkową jakość kaw z Yirgacheffe zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych, które przekładają się na ich unikalny smak.
Doskonałe warunki upraw
Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunki do uprawy i przetwarzania kawy. Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia, gdzie pracownicy ponownie je sortują, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Dzięki temu otrzymujemy kawę jakości Grade 1, co jest rzadkością w przypadku naturalnej kawy z Etiopii. Następnie wiśnie umieszczane są na podniesionych łóżkach, aby suszenie przebiegało równomiernie. Proces ten trwa około 16 - 21 dni do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia. Rezultatem całej tej staranności jest kawa o nieskazitelnie czystym i słodkim owocowym smaku i aromacie.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, drip, chemex
- Profil smakowy
- jagody, truskawki
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- wysoka
- Kraj pochodzenia, region
- Etiopia, Yirgacheffe
- Punktacja
- 87 / 100
- Wysokość upraw
- 1960 m n.p.m.
- Obróbka
- natural
- Odmiana
- JARC, odmiany lokalne
- Zbiór
- 2022
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.